Als u slachtoffer wordt van ransomware. Hebt u dan een data recovery-oplossing?

Reference case: BMW Nederland

Disaster Recovery as a Service (DRaaS) bij BMW Nederland

BMW Nederland is een dochteronderneming van het wereldwijd opererende BMW AG uit München en is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van BMW, BMW Motorrad en MINI in Nederland. BMW Nederland is gevestigd in Rijswijk aan de Einsteinlaan 5 op het bedrijventerrein Broekpolder en telt 170 medewerkers. In het pand gelegen aan de overkant van de straat zit BMW Financial Services met nog eens 170 medewerkers. Deze zusteronderneming van BMW Nederland is verantwoordelijk voor de financiële ondersteuning van dealers en hun klanten en focust op leasing, financiering en verzekeringen.

 

Centralisatie vanuit Duitsland

Veel onderdelen van de informatievoorziening heeft BMW gecentraliseerd en gestandaardiseerd geregeld vanuit München. Zo is er in Duitsland een trend gaande richting private cloud. “Ondanks deze trend zien we een sterke behoefte om storage dicht bij de eindgebruiker te houden”, aldus Arie Verkerk, verantwoordelijk voor de infrastructuur binnen de IT afdeling van BMW Nederland. “De IT in Rijswijk blijft hierdoor erg belangrijk”.

 

IT-omgeving BMW Nederland

De IT-afdeling van BMW Nederland telt 12 mensen, werkzaam binnen de teams development en infrastructuur. Arie Verkerk is sinds 31 jaar werkzaam bij BMW Nederland en is hierdoor betrokken geweest bij de gehele ontwikkeling van de IT. Sinds 2010 levert 5W hieraan een grote toegevoegde waarde: “5W levert support op diverse vlakken, zoals infrastructuur, back-up, storage en VM-ware”.

 

“Als je goede technische mensen het werk laat doen, dan komt het wel goed. De consultants van 5W laten pas los als het werkt”

 

Eerste contacten met 5W

De goede werkrelatie tussen BMW Nederland en 5W gaat al ver terug. Verkerk kent een van de consultants zelfs uit de tijd voor 5W. Deze goede relatie heeft in 2010 geleid tot een samenwerking tussen BMW Nederland en 5W. Verkerk is erg te spreken over deze samenwerking en hecht grote waarde aan de kwaliteiten en de dienstverlening van de consultants: “als je goede technische mensen het werk laat doen, dan komt het wel goed. De consultants van 5W laten pas los als het werkt”.

 

Dienstverlening 5W

Over de dienstverlening van 5W zegt Verkerk verder: “de consultants van 5W zijn laagdrempelige en goed gespecialiseerde mensen, die zich altijd innovatief en proactief opstellen. De consultants zijn erg sterk zijn op het gebied van storage, maar ook op andere gebieden hebben ze veel ervaring en kennis. De innovatie blijkt uit het altijd meedenken op andere gebieden, wat een enorme kracht is van 5W”.

 

“BMW Nederland is beter af met maandelijks een 5W expert over de vloer, dan een fulltime medewerker met minder kennis”

 

Aanleiding voor DRaaS

Een van trajecten onder leiding van Verkerk was de realisatie van een nieuwe storage omgeving van BMW Nederland. De behoefte aan nieuwe storage lag in het feit dat het financiële systeem, dat draait op IBM AIX, afhankelijk was van tape back-ups. “In het geval van een calamiteit zou het weken duren voor de tape back-ups teruggeplaatst konden worden. Dit was uiteindelijk de aanleiding voor BMW om na te denken over DRaaS”, aldus Verkerk. Het repliceren van de data van BMW Nederland binnen de 5W DRaaS dienst was dan ook een logische stap. De aanbesteding van de DRaaS dienst is vervolgens in 2016 op belangrijke onderdelen gewonnen door 5W. De goede werkrelatie speelde hier een grote rol in.

 

Onderhouden werkrelatie

Om de goede werkrelatie te onderhouden komt er maandelijks een 5W consultant bij BMW Nederland over de vloer. Vaak zijn er technische werkzaamheden te verrichten, maar niet altijd. Toch is Verkerk altijd blij met dit maandelijkse contact: “wij vinden het erg belangrijk om de werkrelatie te onderhouden met dit persoonlijke contact. BMW Nederland is beter af met maandelijks een 5W expert over de vloer, dan een fulltime medewerker met minder kennis”.

 

“De filosofie van 5W, die zorgt dat goede mensen aan boord blijven, is heel uniek.”

 

Unieke filosofie

Verkerk zegt verder over 5W: “de charme van 5W ligt in het zijn van een kleine organisatie. BMW Nederland heeft bewust nooit gekozen voor de grote partijen. Belangrijk voor ons zijn de korte lijnen en de goede mensen bij 5W, die altijd voor ons klaar staan. Altijd dezelfde mensen, dat maakt het zo krachtig”. Verkerk vervolgt dat hij overal ziet dat het lastig is om goede mensen aan boord te houden. Dat dezelfde 5W consultants al sinds het begin van de samenwerking bij BMW betrokken zijn, vindt hij erg bijzonder: “de filosofie van 5W, die zorgt dat goede mensen aan boord blijven, is heel uniek”.