Als u slachtoffer wordt van ransomware. Hebt u dan een data recovery-oplossing?

Disaster recovery

Een ramp kan vele vormen aannemen

Een rampzalige gebeurtenis – ook wel ‘disaster’ – met uw data kan vele vormen aannemen. Een brand op uw bedrijfsterrein, een overstroming of een gesprongen waterleiding. De grootste oorzaak van (data)disasters binnen organisaties is echter de mens. Een medewerker die een deel van de klanten in het CRM-systeem wist, de technische dienst die per ongeluk de sprinklerinstallatie in het datacenter aanzet of data op een niet werkende back-up server wordt gezet. We weten nooit wanneer er iets staat te gebeuren, maar als er een disaster plaatsvindt, hebt u dan de juiste maatregelen getroffen? Het is belangrijk om voorbereid te zijn zodat de impact op uw organisatie minimaal is. De eerste stap in dit proces is het uitvoeren van de 5W Healthcheck. De Healthcheck brengt de ‘gezondheid’ van uw data en IT-systemen in kaart, en de impact van een eventuele disaster op uw organisatie. U kunt hier meer lezen over de 5W Healthcheck. 5W levert ook de oplossing waarmee u altijd voorbereid bent: Disaster Recovery as a Service (DRaaS).

 

Disaster Recovery as a Service (DRaaS)

Hoe goed bent u voorbereid op een rampzalige gebeurtenis in uw bedrijf? Een brand, een overstroming, blikseminslag. Voorbeelden van zaken waar u zich tegen kunt verzekeren wat betreft de materiële schade, maar in veel gevallen heeft u uw data daarmee niet terug en kunt u dus nog niet verder. Vaak zijn bedrijfsmiddelen als machines, productielocaties, opslag, kantoorruimtes vrij snel te regelen. Maar hoe lang duurt het om uw IT-systemen en uw data weer beschikbaar te maken? De ervaring leert dat weken duurt; een back-up is niet genoeg want u moet niet alleen uw data beschikbaar krijgen maar ook al uw systemen en applicatie om de data te kunnen banaderen. Organisaties die hier niet op voorbereid zijn kunnen hierdoor zelfs in de problemen die de continuïteit bedreigt. En dat is echt niet nodig. Vanwege dit soort mogelijke grote gevolgen wijzen banken, accountants en andere stakeholders ook steeds vaker op de noodzaak om een goed doortimmerd plan te hebben om dit soort situaties het hoofd te kunnen bieden. Wat zou u kunnen doen?

Business Continuity en Disaster Recovery
Er zijn 2 factoren die bij een disaster een belangrijke rol spelen, de zogenaamde RPO (Recovery Point Objective) en de RTO (Recovery Time Objective). De RPO is de tijd tussen de laatste back-up en het moment waarop het fout ging: de data die in de tussentijd is verwerkt is dus verloren. Hoe korter de RPO, des te minder data gaat er verloren.

De RTO is de tijd die het duurt om de systemen en data weer in de lucht te krijgen na het moment dat het fout ging. Vanaf dat moment kunt u weer normaal werken. Hoe korter de RTO, des te sneller kunt u weer aan de slag en kan uw business weer doordraaien.

Het zal duidelijk zijn dat hoe korter de RPO en hoe korter de RTO, des te beter het is. Maar ook, hoe duurder het wordt om dit in te richten. Het is belangrijk om daar voor uw organisatie een balans in te vinden: 5W kan u bij dergelijk keuzes helpen.

In verreweg de meeste situaties kan een bedrijf het zich veroorloven om gedurende korte tijd uit de lucht te zijn. Slechts in een beperkt aantal gevallen zou zelfs dit grote gevolgen hebben, in extreme gevallen kan het zelfs binnen een dag een faillissement veroorzaken. Denk aan banken waar het betalingsverkeer urenlang onderbroken zou zijn. In dat soort gevallen spreken we van Business Continuity: de garantie dat bepaalde systemen ten alle tijde door kunnen draaien. Het is onnodig duur om dit voor alle systemen en applicaties te organiseren. Het kan uiteraard wel, maar alleen als het nodig is, en waar het nodig is.

5W heeft een beproefde methodiek voor een Disaster Recovery Omgeving. Al dan niet in de Cloud en/of afgenomen als service. De eerste stap is de Healthcheck. Tijdens de Healthcheck gaan we uw infrastructuur onderzoeken, waar zitten de eventuele zwakke plekken. Deze worden samengevat in een rapport dat getoetst zal moeten worden. Is de data weer snel genoeg beschikbaar en is de retentie van de data aanvaardbaar?

Als er gaps zijn dienen deze opgelost te worden. De volgende stap is het vastleggen van de Recovery indien een Disaster zich voor doet.  Dit wordt in een Disaster Recovery Plan (DRP) gedaan. Hierin worden ook zaken als beschikbaarheid en mankracht op de IT-afdeling en bijvoorbeeld sprinklerinstallaties meegenomen. Indien wenselijk en nodig kan 5W voor uw organisatie de complete Disaster Recovery omgeving inrichten inclusief alle analyses, documentatie en een voor uw organisatie toegesneden Disaster Recovery Plan (DRP).